Cukorbetegség esetén - PVG, Szőlőmag, Flavin7, Matuzsálem VitaminWellness.hu
0 Jelenleg a kosara még üres.
0 Jelenleg a kosara még üres.

  Jelenleg a kosara még üres.
Cukorbetegség 43 darab terméket találtam
Szállítás RAKTÁRRÓL, azonnal
orderby
5 darabnál
13 474 Ft / db
14 971 Ft
5 darabnál
25 129 Ft / db
27 921 Ft
9 darabnál
8 074 Ft / db
8 971 Ft
30 darabnál
1 729 Ft / db
1 921 Ft
30 darabnál
3 124 Ft / db
3 471 Ft
8 971 Ft
14 darabnál
4 924 Ft / db
5 471 Ft
14 darabnál
4 564 Ft / db
5 071 Ft
5 darabnál
13 474 Ft / db
14 971 Ft
5 darabnál
25 129 Ft / db
27 921 Ft
12 darabnál
5 554 Ft / db
6 171 Ft
7 884 Ft - 15 %
6 701 Ft
3 942 Ft - 10 %
3 547 Ft
1 971 Ft
30 darabnál
3 214 Ft / db
3 571 Ft
21 426 Ft - 17 %
30 darabnál
16 070 Ft / db
17 855 Ft
30 darabnál
3 214 Ft / db
3 571 Ft
21 426 Ft - 17 %
17 871 Ft
43 termék
orderby

A hasnyálmirigy (pankreász) a hasüreg felső részében, a gyomor mögött elhelyezkedő mirigy, amelynek kettős szerepe van. Egyrészt, kiválasztja a pankreatikus nedvet, amely a patkóbélben összekeveredik az epével és segít megemészteni a táplálékot. Másrészt négy különféle hormont termel, az ún. Langerhans szigetek négyféle sejtjei által:

 • A (alfa) sejtek, glukagont termelnek;
 • B (béta) sejtek, a szigetsejtek körülbelül 80%-át teszik ki, az inzulint termelik;
 • D sejtek, amelyek a szomatosztatint termelik;
 • PP sejtek, amelyek a pankreatikus polipeptideket termelik.

Az inzulint két aminosav-lánc alkotja, amelyeket két biszulfid kötés fog egybe. A Langerhans-szigetek béta sejtjeinek belsejében tárolódik az inzulin. Ez a hormon egyenesen a vérbe ömlik, kétféleképpen. Első a folyamatos adagolás, ez nagyjából állandó szinten tartja a vérben szabadon keringő inzulinmennyiséget. A másik fajta kibocsátás egy inger hatására adott válaszreakció, amely ingert az étkezés folyamán felszívódó cukrok képezik.

Normális esetben az inzulintermelést és a vérben keringő glükóz szintjét a szervezet automatikusan szabályozza: az evés utáni vércukorszint-növekedés inzulinkibocsátásra készteti a hasnyálmirigyet, ez pedig normális szintre csökkenti a glicémiát. Amennyiben a pankreász nem teljesíti ezt a feladatát, megjelenik a diabétesz.

A cukorbetegség okai sokfélék: öröklődés, hasnyálmirigy-bántalmak, vírusos eredetű, immundepresszió, antagonista endokrin betegségek, obezitás, és ne feledkezzünk meg a súlyosbító tényezőkről sem: dohányzás, alkohol, ülő életmód.

A diabétesz szoros összefüggésben van a mostani korszakot jellemző túltengéses bántalmakkal: hipertenzió, hiperkoleszterinémia, hipertrigliceridémia, hiperlipidémia...

A kétfajta cukorbetegség

Kétfajta diabétesz létezik:

 • I. típusú, inzulindependens diabétesz, IDD
 • II. típusú, nem inzulindependens diabétesz, NIDD

Franciaországban egymillió cukorbeteg van, ebből 85% II. típusú, a többi pedig I. típusú. Tehát 850.000 „kövér cukorbeteg” és 150.000 inzulinfüggő. Ezek az ismert, nyilvántartásba vett, kezelés alatt álló cukorbetegek, de úgy becsülik, hogy létezik még egymillió fel nem fedezett beteg. A cukorbetegek száma tehát Franciaországban 2 millió körül lehet.

Lehet tünetmentesen is cukorbetegnek lenni? Igen, és épp ez a gond: úgy is betegek lehetünk, hogy nem tudunk róla. Általában túl későn megyünk kivizsgálásra, miután a diabétesz már több éve kifejlődött és folyamatosan súlyosbodott. Más esetekben véletlenül fedezik fel, olyan analízisek alkalmával, amelyeket a diabétesz által okozott szövődmények miatt végeznek el: furunkulózis, bőrviszketés, vagy a látás élességének csökkenése. Ezek a rendellenes megnyilvánulások gyanút keltenek, az orvos pedig analízisek elvégzését rendeli el, amelyek segítségével felállíthatja a diagnózist.

A diabéteszt nem szűrik, kivéve azokat a rendkívüli eseteket, ahol cukorbeteg szülők saját gyermekeiket tesztelik rendszeresen. Ám egy túlsúlyos felnőtt nem gondol erre az analízisre, egész egyszerűen az információhiány miatt. Mégis, léteznek bizonyos csalhatatlan jelek, amelyek a betegség valószínű (vagy legalábbis lehetséges) megjelenésére utalhatnak.

A diabétesz tünetei

 • Kínzó szomjúság (polidipszia), amely sok folyadék ivásához vezet, kiszárad a száj és keserű a szájíz;
 • Rendellenes vizelési szükséglet (poliuria), gyakori éjszakai ébredéshez vezet;
 • Szellemi és fizikai fáradtság, amely nem múlik el az alvással. A beteg személyek fáradtabban ébrednek, mint ahogyan lefeküdtek;
 • Azonosíthatatlan eredetű impotencia (férfiaknál);
 • Bőrfertőzések (furunkulusok).

A diabétesz diagnózisa

Ha fennállnak ezek a tünetek (szomjúság, fáradtság, gyakori vizelés, hirtelen fogyás), gyanakodni lehet a cukorbetegségre. A kórmeghatározás két analízistől függ, amelyek kimutatják a cukor jelenlétét a vizeletben és a vérben: a glukozuria és a glicémia.

A glukozuria

A diabétesz-diagnózis megállapításának leggyorsabb és legegyszerűbb eszköze a vizeletcukor analízise. Ez nagyon egyszerű, elementáris művelet: elegendő egy tesztcsíkot a vizeletbe mártani és pár másodperc után leolvasni az eredményt. Ha a tesztcsík reaktív része elszíneződik, akkor máris kimutatta a glukozuriát (a cukor jelenlétét a vizeletben).

A glicémia

A vércukorszint kétféleképpen tudható meg: egy csepp vért kell venni az ujjbegyből vagy nagyobb adag vért a vénából. A második módszer pontosabb. A rendes, normális glicémia (egészséges személynél), üres gyomorra, kisebb kell legyen 1,40 g/liter-nél. Evés után nem haladhatja meg az 1,60g/l értéket, függetlenül az elfogyasztott táplálék fajtájától vagy a vizsgálat időpontjától. Amikor a diagnózis nem elég egyértelmű, vagyis az éhgyomri glicémia 1,20-1,40 g között van, az orvos elrendeli a cukorterheléses vizsgálatot.

Ez a jólismert orális glükóz-tolerancia teszt (OKTT), amely abból áll, hogy éhgyomorra le kell nyelni 75 gramm feloldott glükózt (ezt megelőző 12 órás koplalás után), és 2 órán át, 30 percenként megmérik a glicémiát, miközben a páciens pihen. Amennyiben a második órában a glicémia meghaladja a 2g/l értéket, beigazolódik a diabétesz. Marad csak a prognózis (kórjóslat) kérdése.

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH
toegevoegd
Continue shopping
View cart & checkout